Την κατασκευή οικιστικής ανάπτυξης αποτελούμενης από τρία κτίρια πανομοιότυπου τύπου στην ενορία Σκάλα του Δήμου Λάρνακας, κοντά στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Αλυκές Λάρνακας», προγραμματίζει η εταιρεία Cyfield.
Μάλιστα, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, η εταιρεία κατέθεσε πέραν της Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, με την Περιβαλλοντική Αρχή να ανάβει το πράσινο φως για κατασκευή του έργου, υπό όρους.Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής, το έργο αφορά την ανέγερση και λειτουργία οικιστικής ανάπτυξης στον Δήμο Λάρνακας. Το έργο είχε εξεταστεί με διαφορετικό σχεδιασμό από το Τμήμα Περιβάλλοντος και είχε εκδοθεί Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης τον Νοέμβριο του 2021 και Γνωμοδότηση τον Φεβρουάριο του 2022.
Πριν, όμως, την έκδοση της πολεοδομικής άδειας η εταιρεία αποφάσισε την αλλαγή σχεδιασμού του έργου.
Συγκεκριμένα, αντί δύο κτιριακών οικιστικών συγκροτημάτων των 11 ορόφων το κάθε ένα, με τον νέο σχεδιασμό προτείνεται η ανέγερση τριών κτιριακών οικιστικών συγκροτημάτων 8 οικιστικών ορόφων συν ένα όροφο στην πιλοτή για κοινόχρηστους χώρους το κάθε ένα.
Το συνολικό ύψος κάθε κτιρίου θα φθάνει τα 35,15 μ., ενώ τα οικιστικά διαμερίσματα θα είναι 47.
Ο ισόγειος εξωτερικός χώρος θα αποτελεί ενιαία πλατεία των τριών κτιρίων, όπου θα υπάρχει πλακόστρωτος χώρος (2,000 τ.μ.), ιδιωτικός χώρος πρασίνου (1,577 τ.μ.) και κολυμβητική δεξαμενή (80 τ.μ.).
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η κάλυψη, μέρους των οικιστικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λάρνακας.
Η παρουσία του έργου, αναφέρεται, θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία, τόσο με την απασχόληση ατόμων κατά τη φάση κατασκευής του, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του, ενώ η αύξηση του τοπικού πληθυσμού αναμένεται να επιφέρει ανάλογη αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής μελέτης.
Εξέταση εναλλακτικών λύσεων
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού του έργου εξετάστηκαν μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης των περιβαλλοντικών πτυχών του έργου.
Οι τεχνικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από τους αρχιτέκτονες μελετητές και σχεδιαστές του έργου, προστίθεται, έχουν προκύψει μετά από εξέταση διαφόρων αρχιτεκτονικών επιλογών με στόχο την άρτια και ελκυστική παρουσία του, αλλά ταυτόχρονα και την όσο το δυνατόν καλύτερη και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την προστασία των περιβαλλοντικών παραμέτρων της περιοχής μελέτης.
«Η επιλογή της τοποθεσίας εγκατάστασης του ΠΕ θεωρείται ως η μοναδική που διαθέτει ο εργοδότης που μπορεί να φιλοξενήσει το ΠΕ. Εναλλακτικές λύσεις συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού θα εξεταστούν κατά το στάδιο αίτησης της οικοδομικής άδειας του έργου», αναφέρεται περαιτέρω.
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι, τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας θα αφορούν τη θέρμανση, τον κλιματισμό και τη χρήση του ζεστού νερού. Στα πλαίσια αυτά θα εκπονηθεί μελέτη ενεργειακής απόδοσης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πάντως, όπως επισημαίνεται στη Μελέτη, σε περίπτωση μη υλοποίησης του έργου, η άμεση περιοχή μελέτης θα παραμείνει στην υφιστάμενη κατάσταση της χωρίς να παρατηρηθεί κάποια αλλαγή.
Παρόλα αυτά, σημειώνεται, λόγω του αστικού/τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής μελέτης, εκτιμάται ότι στην περίπτωση μη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, το εν λόγω τεμάχιο θα χρησιμοποιηθεί για αντίστοιχο σκοπό με αυτόν του προτεινόμενου έργου.